Če je Tmin raj ...

"ČE JE TMIN RAJ..."

V petek 12. maja 2017 ob 19h, prisrčno vabljeni na reciklažo zgodovine, ki se bo zgodila pred bivšo Taverno oz. Hamurabijem.

Svečano bomo odkrili spominsko ploščo (tablo) filmu KRUH in MLEKO, ki ga je ustvaril 'Tminc` JAN CVITKOVIČ in rekonstrukcijo (repliko) legendarnega grafita, ki je leta krasil zid pred vhodom v Taverno: "ČE JE TMIN RAJ JE TAVERNA JABKA". Slovesnost ob odkritju obeležij bo potekala po protokolarnem redu, približno tako:

  • Nagovor pobudnikov akcij
  • Nagovor župana občine Tolmin Uroša Brežana
  • Beseda režiserja Jana Cvitkoviča
  • Beseda in zvok ansambla Rodoljubac (s sosedovega balkona)
  • Razno

S postavitvijo omenjenih obeležij želimo vsaj na simbolni ravni poravnati dolgove, ki jih je iz preteklosti v sedanjost povlekel naš odnos do zgodb, ki so presegle meje našega mikro sveta.

Film KRUH IN MLEKO je poleg številnih nagrad prejel nagrado "Lev prihodnosti" za najboljši celovečerni prvenec na beneškem filmskem festivalu leta 2001.

"KRUH IN MLEKO je film, ki pravzaprav ne govori toliko o socialnem stanju junakov in njihovih navzven vidnih problemih, ampak bolj o njihovi želji po medsebojni ljubezni in toplini... Kruh in mleko je film o ljudeh, ki živijo med peklom in nebesi. O ljudeh, ki jih vsi poznamo..."

Jan Cvitkovič

Ob omenjeni priložnosti bo predstavljena tudi akcija ureditve zelenice pred bivšo Taverno, ki ga je na pobudo in po načrtu društva DOR - Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina, uredila Komunala Tolmin.

 

Dodatne informacije