Osnovni podatki društva

Naslov: Mestni trg 6, 5220 Tolmin

Člani upravnega odbora:

 • Martina Klanjšček - predsednica (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 041 698 547)
 • Radovan Lipušček - tajnik (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 041 791 837)
 • Daša Furlan - članica (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 051 397 710)
 • Valter Valentinuzzi - član (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 041 344 977)
 • Miha Mlekuž - član (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 040 217 673)

Društveni dokumenti

DOR - Statut.pdf

DOR - Pristopna izjava.pdf

DOR - Kodeks društva.pdf

O društvu

Lepo pozdravljeni v imenu Društva za ohranjanje in razvoj Tolmina!

V zadnjem obdobju se izvaja prenavljanje našega Tmina. Popravljale se bodo ulice, gradila obvoznica, urejala parkirišča, postavljala se bo nova razsvetljava – in še marsikaj. Skratka, veliko dogajanja za naše malo mesto.

Tminke in Tminci želimo biti prisotni – bolj kot dosedaj – pri sprejemanju odločitev, kako se bodo posegi v prostor mesta načrtovali in izvajali. Seveda moramo posodabljati ulice, objekte, urejati promet, zagotoviti parkirna mesta, vendar se to ne sme dogajati v škodo spreminjanja mestnega izgleda in izginjanja prvotne podobe. Verjamemo, da se da marsikatero težavo v mestu rešiti brez hujših posegov, kot se je to zgodilo pred leti, ko so Tolmin s cesto presekali na pol in zaradi tega uničili park in drevored od Krna proti cerkvi.

Predvsem zato, da bi se odločitve o posegih v mesto sprejemale premišljeno in s sodelovanjem meščanov, ustanavljamo društvo DOR, društvo za ohranjanje in razvoj našega mesta.

Tolmin potrebuje celostno obnovo in enoten pristop do njenega uresničevanja. Meščani pogrešamo mirne kotičke, varne prehode čez ceste in sprehajalna območja brez prometa, kot tudi urejene zelene površine in prostore za druženje. Najbolj pogrešamo stari Plac s kavarno, ki je včasih združeval Tolmince vseh generacij. Svoje stare trge, place so v drugih slovenskih mestih zelo lepo uredili, kot – na primer – v Bovcu, Idriji, Radovljici, da o Ljubljanskem Tromostovju in Prešernovem trgu niti ne govorimo.

Glavna usmeritev Društva DOR bo tako ohranjanje mestne in primestne kulturne, arhitekturne, naravne in krajinske dediščine. Dragoceno nam je vsako drevo. Ne želimo si nadaljnjega izginjanja parkov in zelenih površin, sploh pa ne v korist povečevanja prometnih površin ali prometnih novotvorb v središču mesta. Skupaj z Občinoželimo iskati in najti rešitve, ki bodo celostno reševale problematiko varnosti pešcev, najprej seveda otrok in vnukov z nonoti in nonami.

Verjamemo – in to vero želimo prebuditi tudi v srcih in glavah Tmink in Tmincev – da je nastopil čas, ko moramo bodočnost svojega mesta vzeti v svoje roke. Žal ne moremo vrniti nazaj izginulega parka, moramo pa ohraniti in razvijati naprej vsaj tisto, kar je od prvotnega Tolmina ostalo. Tmin moramo vrniti nazaj nam vsem.

Z bodočo obvoznico – in drugimi posegi – se bo promet skozi Tolmin bistveno zmanjšal. To nam bo odpiralo priložnost, da z manjšimi projekti naše razbito mesto funkcionalno, estetsko, predvsem pa bolj varno povežemo med seboj.

Prav tako si bo Društvo prizadevalo za oživitev življenja v Tolminu z novimi vsebinami in tudi takšnimi, ki so nas, meščane, pred desetletji povezovale veliko bolj kot danes.

Vse to in še več lahko naredimo samo z združenimi močmi. Več kot nas bo, lažje bomo zbrali in uresničili ideje, kako narediti naše malo mesto lepše, bolj družabno in varnejše. Tak Tmin bo postal veliko bolj privlačen za vse prebivalce in obiskovalce.

Zato vas prisrčno vabimo, da se udeležite ustanovitvenega zbora, se vključite v društvo in pomagate uresničevati ideje in cilje, ki jih bomo zastavili skupaj. Enakovreden in pomemben je vsak, ki ima naš Tmin rad in mu ni vseeno, kaj se z njim dogaja.

Dobrodošli!

Vojko Rutar

 

Iniciativni odbor

Vojko Rutar, Radovan Lipušček, Valter Valentinuzzi, Andrej Vidmar

 

Kodeks društva

 • Urejanje mesta tako, da bo varno, udobno in prijazno za vse prebivalce, še posebej za otroke, starejše in invalide;
 • zmanjševanje gostote prometa skozi osrednji del mesta;
 • zagotavljanje prednosti pešcem in kolesarjem;
 • urejanje varnih pešpoti in kolesarskih stez;
 • ohranjanje obstoječih parkov in zelenih površin ter ustvarjanje novih;
 • urejanje obstoječih prostorov za druženje in ustvarjanje novih;
 • ohranjanje stavbne in kulturne dediščine mesta;
 • gradnja, obnavljanje in urejanje stavb, ulic, parkov ter vse urbane opreme v mestu v skladu z tradicijo in okoljem;
 • varovanje javnega dobra pred individualnimi posegi; zasebna raba javnega dobra je lahko le začasna;
 • združevanje sil pri oživljanju, organiziranju in izvajanju različnih oblik in vsebin družabnega življenja v mestu.

Dodatne informacije